EuRIC salută noua propunere pentru vehiculele scoase din uz și propune îmbunătățiri

În calitate de organizație-umbrelă pentru industriile de reciclare care reprezintă majoritatea reciclatorilor de vehicule scoase din uz (ELV) din UE, EuRIC salută publicarea mult așteptată propunere a Comisiei de revizuire a Directivei ELV.
o Accentul pus pe o mai bună aplicare a legii este o necesitate.

EuRIC sprijină ferm alegerea unui regulament în locul unei directive și fuziunea cu directiva de omologare de tip 3R pentru a armoniza mai bine cerințele în statele membre și a aborda proiectarea circulară în același instrument. În plus, noile cerințe care vizează creșterea aplicării noului regulament privind VLE și încurajarea cooperării între statele membre au un rol cheie în combaterea practicilor ilegale de durată care dezechilibrează condițiile de concurență în detrimentul conformității.
operatori. EuRIC salută cu tărie procedurile stabilite pentru a se asigura că vehiculele scoase din uz nu sunt exportate ca mașini uzate și obligarea, în conformitate cu poziția stabilă EuRIC, de a cere ca vehiculul care urmează să fie exportat ca mașină uzată să fie efectiv compatibil și să nu fie compatibil. de facto un ELV al cărui export este interzis.

Industria auto se confruntă cu o tranziție tehnologică drastică care îi afectează modelul de afaceri. Pentru următorii 10 până la 15 ani, reciclatorii ELV trebuie să rămână capabili să recicleze cele peste 250 de milioane de vehicule cu motor cu combustie încă în uz și să se adapteze în paralel cu vehiculele electrice. EuRIC sprijină obligațiile de dezmembrare pentru a asigura tratarea adecvată a pieselor auto care conțin substanțe periculoase, precum și îndepărtarea componentelor auto pentru reutilizare. Cu toate acestea, impunerea obligațiilor de îndepărtare pentru reciclarea materialelor va duce la costuri excesive, lipsă de personal și nicio îmbunătățire a calității materialelor reciclate. Astfel, este de maximă importanță să se garanteze, așa cum sa propus, că
Obligațiile de îndepărtare pot fi îndeplinite fie prin demontare manuală, fie după mărunțire prin tehnologii post-mărunțire care garantează un nivel similar de calitate a materialelor reciclate, la costuri accesibile din punct de vedere economic. Este esențial să protejăm investițiile substanțiale făcute de reciclatorii ELV în tehnologii avansate de post-mărunțire. Aceste tehnologii, cu o automatizare sporită, permit recuperarea unor tipuri specifice de materiale care îndeplinesc standardele de înaltă calitate cerute pentru aplicațiile finale, fie că este vorba despre autovehicule sau alte piețe finale. Acest lucru este cu atât mai esențial cu cât tehnologiile de post-mărunțire sunt dezvoltate de companiile cu sediul european care sunt tehnologice. lideri la nivel global.

Read Previous

EURIC – Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (ESPR)

Read Next

Conferință anuală de reciclare avansată, 27-28 Noiembrie, Berlin