Schimbările climatice sunt o problemă globală care necesită soluții globale. Pe măsură ce UE își ridică propria ambiție în materie de climă și atâta timp cât politicile climatice mai puțin stricte prevalează în multe țări din afara UE, există riscul așa-numitei „relocații de carbon”. Relocarea emisiilor de dioxid de carbon are loc atunci când companiile cu sediul în UE mută producția cu o mare intensitate de carbon în străinătate în țări în care politicile climatice mai puțin stricte sunt în vigoare decât în UE, sau când produsele UE sunt înlocuite cu importuri mai mari de carbon.
Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) al UE este instrumentul nostru de referință pentru a stabili un preț echitabil pentru carbonul emis în timpul producției de bunuri cu consum intens de carbon care intră în UE și pentru a încuraja producția industrială mai curată în țările din afara UE. Introducerea treptată a CBAM este aliniată cu eliminarea treptată a alocării de cote gratuite în cadrul Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a sprijini decarbonizarea industriei UE.
Confirmând că a fost plătit un preț pentru emisiile de carbon încorporate generate în producția anumitor bunuri importate în UE, CBAM se va asigura că prețul carbonului al importurilor este echivalent cu prețul carbonului al producției interne și că obiectivele UE în materie de climă nu sunt subminate. CBAM este conceput pentru a fi compatibil cu regulile OMC.
Unde să raportezi
Comisia a dezvoltat registrul tranzitoriu CBAM pentru a ajuta importatorii să îndeplinească și să raporteze ca parte a obligațiilor lor CBAM. Accesul la registru ar trebui să fie solicitat prin intermediul Autorității Naționale Competente (ANC) a statului membru în care este stabilit importatorul.
CBAM se va aplica inițial importurilor de anumite bunuri și precursori selectați a căror producție este intensivă în carbon și cu riscul cel mai semnificativ de relocare a carbonului: ciment, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, electricitate și hidrogen. Cu acest domeniu de aplicare extins, CBAM va capta în cele din urmă – atunci când va fi pe deplin introdus – mai mult de 50% din emisiile din sectoarele acoperite de ETS. Obiectivul perioadei de tranziție este de a servi drept perioadă pilot și de învățare pentru toate părțile interesate (importatori, producători și autorități) și de a colecta informații utile privind emisiile încorporate pentru a perfecționa metodologia pentru perioada definitivă.