STRATOS – Neutralitatea climatică – ce este, obiective și cum se realizează?

Problemele de mediu sunt din ce în ce mai disputate în ultimii ani, iar schimbările climatice au devenit o situație ce trebuie rezolvată cât mai urgent. De aceea, a apărut termenul de „neutralitate climatică”. Aceasta a devenit cea mai bună soluție pentru planeta noastră și se lucrează intens pentru a se stabili pașii pe care fiecare țară UE, inclusiv România, trebuie să îi urmeze în obținerea ei.

1. Ce înseamnă neutralitate climatică – informații utile
Probabil că ai auzit până acum de acest termen și te-ai întrebat „ce este neutralitatea climatică?”. Ei bine, este un concept care se bazează pe obiectivul ca planeta noastră să devină neutră din punctul de vedere al efectelor poluării.

Acest obiectiv nu este unul nou, ci apare menționat și în Acordul de la Paris, tratatat care a fost semnat de 195 de țări din toată lumea în 2016. Lucrurile nu s-au oprit aici, iar în 2019, liderii Uniunii Europene au căzut de acord în ceea ce privește data limită în care neutralitatea climatică trebuie atinsă, iar aceasta este 2050. Astfel, țările din UE s-au angajat în această soluționare a problemei, iar România face parte din aceste țări.

Este extrem de important pentru societate ca amprenta de carbon și emisiile să nu mai reprezinte o problemă, având în vedere faptul că stratul de ozon că este din ce în ce mai afectat, iar fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente. Normele de poluare euro au fost stabilite de Uniunea Europeană în 1992, însă se cerea o reactualizare a acestora.

De asemenea, este cunoscut faptul că Uniunea Europeană trebuie să renunțe la dependența energetică și la combustibilii fosili care provin din Rusia și să înlocuiască aceste elemente cu forme de energie mai curate.

Astfel, s-a ajuns la ideea ca până în anul 2030 să se atingă pragul de reducere a emisiilor cu până la 55 la sută, iar ca până în 2050, acestea să fie eliminate total.

De ce este necesară această schimbare? Pentru că gazele cu efect de seră duc la creșterea temperaturii globale și la topirea ghețarilor. Acest lucru are un efect în lanț care duce la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, deșertificare sau fenomene meteo extreme. Tocmai de aceea, este vital să fie atins un echilibru și să ajungem la emisii nete zero. Este important să se înțeleagă faptul că acest lucru nu înseamnă că nu vor mai fi generate gaze cu efect de seră deloc , ci cantitatea care va fi emisă în atmosferă va fi absorbită în totalitate de oceane, sol, păduri etc. Astfel, gazele nu se mai acumulează în atmosfera Pământului, iar efectul de seră în exces este eliminat.

2. Neutralitatea climatică – cum se realizează?
Neutralitatea climatică are o definiție clară și concisă – reducerea în totalitate a emisiilor de gaze cu efect de seră prin folosirea unor combustibili alternativi, dar și absorbția mai mare de carbon. Astfel, se vor lua măsuri ca:

  • investiții mai mari în tehnologii ecologice;
  • dezvoltarea unor forme de transport cât mai curate (transport electric);
  • modernizarea și construirea unor clădiri eficiente energetic;
  • decarbonizarea sectorului energetic;
  • susținerea proiectelor inovative.

Schimbarea trebuie să plece de la fiecare persoană în parte. Chiar dacă operatorii comerciali și marile companii sunt principalii pioni în această estompare și oamenii pot contribui la atingerea obiectivelor. În timp ce pentru persoanele fizice, acest lucru înseamnă o responsabilizare mai mare, pentru afaceri lucrurile pot fi mai dificile.

Din fericire, aici intervine Stratos, responsabilul de mediu care vine în ajutorul companiilor cu servicii de consultanță, autorizații de mediu și multe alte beneficii. De asemenea, fiind un expert și pe partea de legislație, companiile vor obține rapid informații cu privire la obligațiile la Fondul de Mediu pe care le au, pentru că nerespectarea contribuțiilor atrage după sine amenzi destul de mari.

Read Previous

ECO PROVOCAREA

Read Next

VIITORUL ENERGIEI si TRANZITIA ENERGETICA