Miniștrii mediului din UE au adoptat poziția Consiliului cu privire la revizuirea specifică a Directivei-cadru privind deșeurile (DCD), care acoperă deșeurile alimentare și textile. Având în vedere că negocierile interinstituționale sunt gata să înceapă și obligația de a colecta separat textilele uzate începând cu ianuarie 2025, EuRIC Textiles îndeamnă la acțiuni rapide pentru a ajunge la un acord înainte de sfârșitul anului.
În conformitate cu poziția adoptată a Consiliului din 17 iunie, Comisia are în vedere stabilirea unor obiective specifice pentru prevenirea, colectarea, sortarea și reciclarea textilelor până la sfârșitul anului 2028. Statelor membre li se oferă opțiunea de a utiliza ecomodularea taxelor pentru a viza moda ultrarapidă, pe baza unor criterii care iau în considerare practicile de supraproducție și supraconsum ale produselor textile.
Schemele armonizate de răspundere extinsă a producătorilor (REP) care impun mărcilor de modă, comercianților cu amănuntul și producătorilor de textile să acopere costurile colectării și tratării deșeurilor textile se instituie, de asemenea, în termen de 30 de luni de la adoptarea deciziei.
Mariska Boer, președintele filialei de reutilizare și reciclare a textilelor EuRIC, a declarat:”Introducerea taxelor EPR pentru operatorii de reutilizare care pun haine second-hand pe piață va fi o lovitură fatală pentru un sector aflat deja în pragul colapsului din cauza creșterii costurilor și a scăderii vânzărilor”.
Înaintea trilogurilor viitoare, EuRIC Textiles solicită:
Păstrarea dreptului de proprietate asupra deșeurilor colectate cu toți operatorii de deșeuri, indiferent de statutul lor social, asigurând un tratament egal pentru toți actorii implicați în colectarea și tratarea textilelor uzate și a deșeurilor textile.
O reprezentare largă în cadrul organizațiilor de răspundere a producătorilor (RRP), inclusiv colectori, sortatori și reciclatori, pentru a se asigura că REP sprijină în mod eficace o economie circulară de înaltă calitate în industria textilă europeană.
Punerea în aplicare a REP la nivel național la 18 luni de la intrarea în vigoare a DCA, aliniindu-se la propunerea Parlamentului, în locul propunerii Consiliului privind perioada de punere în aplicare de 30 de luni.