Energia regenerabilă va alimenta peste o treime din centrele de date din China până în 2023

Industria din China a centrelor de date a emis aproximativ 99 de milioane de tone de CO2 în 2018, arată o nouă cercetare de la Greenpeace East Asia și Universitatea North China Electric Power. Cercetătorii au descoperit o creștere a aportului de energie regenerabilă pentru acest sector cu 7% în următorii cinci ani, astfel s-ar reduce emisiile de carbon cu 16 milioane de tone.

„Reformele pieței energiei electrice și creșterea rapidă a energiei eoliene și solare au creat oportunități fără precedent pentru gigantii de internet din China de a procura energie curată. Sectorul centrelor de date poate și ar trebui să joace un rol de lider în tranziția energetică a Chinei de la dependența grea de cărbune la energie regenerabilă ”, a declarat Ye Ruiqi, campania de energie din Asia de Est de la Greenpeace.

Centrele de date sunt rețele de servere de calculator care găzduiesc e-mailurile noastre, fotografiile, videoclipurile, tranzacțiile online și multe altele. Consumul de energie electrică din industria centrelor de date din China este pe cale să crească cu două treimi în următorii cinci ani.

Până în 2023, se estimează că sectorul va consuma 267 TWh de energie electrică, mai mult decât consumul total de energie electrică din Australia din 2018. În prezent industria din China a centrelor de date este alimentată cu 73% de cărbune. Raportul prezintă două scenarii pentru emisiile viitoare ale sectorului centrelor de date din 2019 până în 2023. Dacă aportul de energie regenerabilă al sectorului de date rămâne constant la 23%, emisiile de CO2 din industrie vor ajunge la 163 de milioane de tone până în 2023. Cu toate acestea, dacă sectorul aportul de energie regenerabilă crește până la 30%, 16 milioane tone de emisii de carbon pot fi evitate până în 2023, egală cu emisiile provenite din aproximativ 10 milioane de zboruri transatlantice dus-întors.

Cercetătorii au identificat trei căi pentru companiile din centrele de date pentru a-și crește aportul de energie regenerabilă – prin construirea sau investiția în proiecte regenerabile, procurarea de energie curată direct de la generatoare de energie regenerabilă și achiziționarea de certificate de energie verde. Pe măsură ce reformele pieței energetice din China se adâncesc, un număr tot mai mare de mecanisme de achiziții publice vor deveni disponibile. „În timp ce industria centrelor de date din China a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența energetică, amprenta de carbon masivă a industriei este dovada că este nevoie de mult mai multe acțiuni pentru a crește dependența de sursele de energie curate. Există o cale clară către centrele de date cu energie regenerabilă din China și o oportunitate pentru companii inovatoare să conducă „, a spus Ye.

Read Previous

Incendiile din pădurea Amazoniană aduc schimbări climatice

Read Next

Let`s Do It, România!