Incendiile din pădurea Amazoniană aduc schimbări climatice

Brazilia este obișnuită cu incendiile de vegetație în această perioadă a anului, însă de această dată incediile au căpătat proporții extreme alertând nu numai comunitatea locală, ci întreg mapamondul având în vedere că Amazonia este considerată plămânul planetei.

Institutului Național de Cercetări Spațiale (Inpe) a publicat recent o statistică care indică o creștere cu 84% a incendiilor în Brazilia, cele mai afectate fiind statele: Amazonas, Mato Grosso și Rondônia.

Ecologiștii dau vina pe politicile pro agricultură ale președintelui Jair Bolsonaro (fermierii locali defrișează pădurile prin ardere pentru a face loc terenurilor agricole), iar la rândul lui, președintele dă vina pe ONG-uri care ar fi pus focul intenționat. Recunoaște totuși că nu are dovezi în aces sens, iar Brazilia nu dispune de resursele necesare pentru a opri aceste incendii.

Defrișările din Pădurea Amazoniană au mai multe cauze. Pe lângă fermierii care vor să obțină mai mult teren agricol, exploatarea ilegală a lemnului, mineritul, dezvoltarea urbană sau comerțul internațional sunt câțiva dintre factorii care amenință pădurea tropicală.

Incendiile au fost provocate de fermieri care au declarat în mod explicit că au fost încurajați de retorica lui președintelui Bolsonaro să facă loc terenurilor agricole prin incendiere.

În Brazilia au fost semnalate 72.843 de incendii în acest an, mai mult de jumătate având loc în regiunea Amazon, potrivit Institutului Național de Cercetări Spațiale, care monitorizează incendiile folosind imagini din satelit. Aceasta reprezintă o creștere cu 84% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pădurea Amazoniană este adesea numită plămânul planetei, producând 20% din oxigenul de pe Pământ. Este cea mai diversă pădure de pe Pământ și o soluție naturală la schimbările climatice prin capacitatea sa de a absorbi dioxidul de carbon.

”Incendiile fără precedent care afectează Amazonul reprezintă o tragedie internațională și o contribuție periculoasă la haosul climatic. Această situație este direct legată de retorica anti-mediu a președintelui Bolsonaro, care crede în mod eronat că protecția pădurilor și drepturile omului sunt impedimente pentru creșterea economică a Braziliei. Agricultori și fermieri înțelegeți mesajul președintelui ca fiind o permisiune de a provoca incendii pentru a-și extinde agresiv operațiunile în pădure.” declară Christian Poirier, Director de programe al Amazon Watch.

Read Previous

Reciclarea aluminiului din capsulele de cafea

Read Next

Energia regenerabilă va alimenta peste o treime din centrele de date din China până în 2023