Declarația EuRIC – Impactul coronavirusului (COVID-19) pentru industria de gestionare și reciclare a deșeurilor

EuRIC, Confederația Europeană a Industriilor de Reciclare, invită Uniunea Europeană și autoritățile competente din statele membre și din Marea Britanie, Norvegia și Elveția să recunoască:
→ Rolul esențial al industriei de gestionare și reciclare a deșeurilor în colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor din gospodării și industrii pentru protejarea sănătății umane și a mediului și importanța strategică a acesteia pentru economia europeană ca furnizor de materii prime secundare (SRM), care sunt critice pentru industriile din aval, unele dintre ele direct implicate în combaterea pandemiei COVID-19.
Prin urmare, EuRIC ar dori să crească gradul de conștientizare și să solicite câteva măsuri importante, dar care să fie abordate:
→ Securitatea lucrătorilor și continuarea lucrărilor în gestionarea și reciclarea deșeurilor (inclusiv transport):
Gestionarea și reciclarea deșeurilor sunt esențiale pentru societate și economie. În situația actuală de criză, solicităm autorităților competente să se asigure că lucrătorii implicați în colectarea, transportul și tratarea deșeurilor, fie ele din activități gospodărești sau comerciale și industriale, sunt dotate cu echipamente de protecție personală (PPE), în conformitate cu prevederile naționale și măsuri europene de siguranță, precum și de a beneficia de orice sistem (de exemplu, îngrijirea copilului) în mod adecvat își desfășoară activitățile. Program de lucru mai flexibil, inclusiv Duminică, în anumite circumstanțe actuale, este posibil ca unii operatori să continue să funcționeze.
→ Clasificarea ca sector strategic: industria de reciclare, ca industrie de bază, furnizează materii prime care sunt strategice pentru funcționarea mai multor industrii europene din aval, provenind din metale, hârtie, materiale plastice, DEEE, ELV, pneuri sau reciclarea textilelor (non -inscrierea exhaustivă a materiilor prime).
Rolul strategic / critic al industriei de gestionare și reciclare a deșeurilor este recunoscut oficial de către statele membre, așa cum s-a întâmplat deja în unele dintre acestea. EuRIC invită Comisia Europeană să întocmească o listă la nivel european a sectoarelor strategice / critice și să includă în ea industria de gestionare și reciclare a deșeurilor. În plus, EuRIC solicită măsuri direcționate care derogă la reguli în situații normale, cum ar fi:
→ Logistică și comerț: EuRIC susține declarația Business Europe1 pentru a proteja pe cât posibil piața internă în circumstanțele actuale. Materiile prime secundare (SRM) sunt mărfuri concurente la nivel global. Cererea de SRM va putea alimenta instalațiile de producție europene (topitori, fabrici de oțel și hârtie, convertoare de plastic etc.) care încă funcționează, de unde și necesitatea absolută de a proteja circulația transfrontalieră a SRM, fie că sunt clasificate drept deșeuri sau produse;

→ Depozitare: în cele mai multe țări afectate de COVID-19; instalațiile de producție se închid (de exemplu, industria siderurgică din Italia) rezultând o scădere bruscă a cererii. Autoritățile competente trebuie să poată acorda derogări care să permită creșterea capacitatea de stocare dincolo de ceea ce este permis în mod normal de normele europene sau naționale, pentru a diminua efectele negative privind colectarea și tratarea deșeurilor;
→ eligibilitatea ajutoarelor de stat: industria europeană de reciclare, prin natura sa, necesită un loc de muncă intensiv. A cunoscut o perioadă tulbure în ultimii doi ani, unele fluxuri, cum ar fi hârtia recuperată, aflându-se deja într-o situație de criză economică anterior izbucnirea COVID-19 în Europa. O pondere semnificativă a companiilor de reciclare, bazându-se pe piața internă, europeană și cererea globală se confruntă în prezent cu probleme economice și de autorizare considerabile care duc la blocaje de lichiditate care poate deveni rapid o amenințare existențială, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).
Prin urmare, sectorul de gestionare și reciclare a deșeurilor ar trebui să fie eligibil pentru ajutoare de stat și să fie inclus în orice listă legal conformă întocmită în astfel de scopuri, inclusiv scheme de susținere a companiilor aflate în dificultate financiară, cum ar fi temporar scutiri de taxe și alte măsuri care duc la scutire financiară.
EuRIC va monitoriza zilnic impactul COVID-19 asupra industriei de gestionare și reciclare a deșeurilor Europa. Orice solicitare sau informație legată de această situație de criză, fie ea de la autoritățile publice sau de la operatori privați, poate fi adresat la euric@euric-aisbl.eu

Read Previous

BIR a creat echipa specială de coordonare a crizei COVID-19

Read Next

Lider in reciclare PO – Borealis