A 50-a aniversare a Zilei Pământului vine în timpul unui an electoral mare, cu 65 de alegeri majore la nivel mondial. Și este mult mai mult în joc decât politica – viitorul planetei cântărește modul în care oamenii votează.
Potrivit Comitetului interguvernamental pentru schimbările climatice, avem 10 ani pentru a reduce la jumătate emisiile de carbon pentru a evita o catastrofă climatică.
Aproape fiecare țară din lume nu a reușit să îndeplinească obiectivele stabilite de Acordul Climatic de la Paris, acordul internațional pentru a limita încălzirea globală la „mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale” din acest secol.
În ultimul timp, Statele Unite, al doilea cel mai mare emițător de carbon din lume, a adoptat o poziție de retragere din toate acordurile de mediu, reducând reglementările, de la emisiile de metan până la standardele auto.
„Cred că asta va constitui o circumscripție destul de puternică și, dacă ne adunăm actul, ne putem mobiliza pentru a inversa orice și a opri tot ceea ce nu a fost încă finalizat”, a spus Denis Hayes, coordonatorul organizației Ziua Pământului.
Astăzi, acum cincizeci de ani, prima zi a Pământului a fost marcată în Statele Unite ca o chemare pașnică pentru reforma mediului, în urma unei vărsări masive de petrol de pe coasta Californiei. O jumătate de secol mai târziu, această zi anuală unește milioane de oameni pe glob, atrăgând atenția asupra provocărilor uriașe cu care se confruntă planeta noastră.
Acum mai mult ca niciodată, Ziua Pământului oferă o ocazie pentru noi toți să reflectăm asupra relației noastre cu planeta, pe fondul celui mai puternic mesaj posibil că natura ne poate surprinde în orice moment, cu consecințe devastatoare pentru aproape fiecare individ. Este o perioadă în care sănătatea planetei și a oamenilor acesteia nu a fost niciodată atât de importantă.
Anul acesta este o promosiune pentru schimbările de mediu pe fondul presiunii crescânde pentru acțiuni urgente având în vedere contextul pandemic care a sistat foarte multe activități industriale, foarte multe companii sunt setate să reorienteze angajamentul global asupra acestor probleme cheie.