Bateriile sunt esențiale pentru procesul de decarbonizare și pentru trecerea UE către moduri de transport cu emisii zero. În același timp, bateriile scoase din uz conțin multe resurse valoroase și trebuie să putem reutiliza acele materii prime esențiale în loc să ne bazăm pe țări terțe pentru aprovizionare. Noile reguli vor promova competitivitatea industriei europene și vor asigura durabilitatea bateriilor noi și vor contribui la tranziția ecologică.
Teresa Ribera, ministrul spaniol pentru tranziția ecologică
Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului se va aplica tuturor bateriilor, inclusiv tuturor deșeurilor de baterii portabile, bateriilor pentru vehicule electrice, bateriilor industriale, bateriilor de pornire, iluminare și aprindere (SLI) (folosite mai ales pentru vehicule și mașini) și bateriilor pentru mijloace ușoare de transport (de exemplu, biciclete electrice, e-mopede, e-scootere).
Economie circulara
Noile reguli urmăresc să promoveze o economie circulară prin reglementarea bateriilor pe tot parcursul ciclului lor de viață. Prin urmare, regulamentul stabilește cerințe de sfârșit de viață, inclusiv obiective și obligații de colectare, obiective pentru recuperarea materialelor și responsabilitate extinsă a producătorului.
Regulamentul stabilește obiective pentru ca producătorii să colecteze deșeurile de baterii portabile (63% până la sfârșitul anului 2027 și 73% până la sfârșitul anului 2030) și introduce un obiectiv de colectare dedicat pentru deșeurile de baterii pentru mijloacele de transport ușoare (51% până la sfârșitul anului 2030). 2028 și 61% până la sfârșitul anului 2031).
Regulamentul stabilește un obiectiv pentru recuperarea litiului din bateriile reziduale de 50% până la sfârșitul anului 2027 și 80% până la sfârșitul anului 2031, care poate fi modificat prin acte delegate în funcție de evoluția pieței și tehnologice și de disponibilitatea litiului.
Regulamentul prevede niveluri minime obligatorii de conținut reciclat pentru bateriile industriale, SLI și bateriile EV. Acestea sunt stabilite inițial la 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu și 6% pentru nichel. Bateriile vor trebui să dețină o documentație de conținut reciclat.
Ținta de eficiență a reciclării pentru bateriile cu nichel-cadmiu este stabilită la 80% până la sfârșitul anului 2025 și la 50% până la sfârșitul anului 2025 pentru alte baterii uzate.
Regulamentul prevede că până în 2027 bateriile portabile încorporate în aparate ar trebui să fie detașabile și înlocuibile de către utilizatorul final, lăsând suficient timp operatorilor să își adapteze designul produselor la această cerință. Aceasta este o prevedere importantă pentru consumatori. Bateriile pentru mijloacele de transport ușoare vor trebui să fie înlocuite de un profesionist independent.
Reguli corecte pentru toți operatorii
Noile reguli urmăresc să îmbunătățească funcționarea pieței interne a bateriilor și să asigure o concurență mai echitabilă datorită cerințelor de siguranță, durabilitate și etichetare.
Acest lucru va fi atins prin criterii de performanță, durabilitate și siguranță, restricții stricte pentru substanțele periculoase precum mercurul, cadmiul și plumbul și informații obligatorii privind amprenta de carbon a bateriilor.
Regulamentul introduce cerințe de etichetare și informații, printre altele cu privire la componentele bateriei și conținutul reciclat, precum și un „pașaport pentru baterie” electronic și un cod QR. Pentru a oferi statelor membre și actorilor economici de pe piață suficient timp pentru a se pregăti, cerințele de etichetare se vor aplica până în 2026 și codul QR până în 2027.
Reducerea impactului social și de mediu
Noua reglementare are ca scop reducerea impactului asupra mediului și social pe tot parcursul ciclului de viață al bateriei. În acest scop, regulamentul stabilește reguli stricte de due diligence pentru operatorii care trebuie să verifice sursa materiilor prime utilizate pentru bateriile introduse pe piață. Regulamentul prevede o scutire pentru IMM-uri de la regulile de due diligence.
Pasii urmatori
Votul de astăzi al Consiliului închide procedura de adoptare. Regulamentul va fi semnat acum de Consiliu și Parlamentul European. Acesta va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 de zile după.
fundal
Regulamentul privind bateriile urmărește crearea unei economii circulare pentru sectorul bateriilor, vizând toate etapele ciclului de viață al bateriilor, de la proiectare până la tratarea deșeurilor. Această inițiativă este de o importanță majoră, în special având în vedere dezvoltarea masivă a mobilității electrice. Cererea de baterii este de așteptat să crească de peste zece ori până în 2030.
Noul regulament va înlocui actuala directivă a bateriilor din 2006 și va completa legislația existentă, în special în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament privind bateriile la 10 decembrie 2020. Consiliul a adoptat o abordare generală la 17 martie 2022. Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere în plen la 10 martie 2022. În urma negocierilor interinstituționale, a fost încheiat un acord provizoriu. stabilit între președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European. Rezultatul acordului a fost adoptat în plen de Parlamentul European la 14 iunie 2023.