Negociatorii UE ajung la un acord privind transporturile de deșeuri; Reciclatorii evidențiază nevoia de a menține accesul la piețele globale

Negociatorii din Parlamentul și Consiliul UE au ajuns la un acord provizoriu privind revizuirea Regulamentului privind transporturile de deșeuri (WSR), la exact doi ani după ce Comisia și-a lansat propunerea. Acordul încheiat ieri seară intenționează să asigure o gestionare responsabilă a deșeurilor și să prevină exportul de poluare către țări terțe.

EuRIC salută accentul pus pe combaterea transporturilor ilegale de deșeuri, care, potrivit Comisiei UE, reprezintă 15-30% din toate transporturile de deșeuri și o piață întunecată de peste 10 miliarde EUR și subliniază următoarele puncte, în conformitate cu poziția sa de lungă durată privind propunere:

EuRIC sprijină obiectivul general de „a se asigura că UE nu își exportă provocările legate de deșeuri către țări terțe”. Cu toate acestea, este esențial să preveniți restricțiile inutile privind exportul de materii prime reciclate clasificate drept deșeuri nepericuloase, în special pentru fluxurile de resurse cu cerere insuficientă în UE. Înlocuirea materiilor prime extrase cu cele reciclate este esențială pentru tranziția către o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic, atât în ​​interiorul, cât și în afara Europei.

În ceea ce privește cerințele stricte privind exporturile de deșeuri din plastic, EuRIC așteaptă mai multe detalii pentru a evalua alinierea acestora la obligațiile legale ale UE și impactul lor asupra industriei de reciclare. Orice povară administrativă excesivă asupra țărilor terțe ar putea afecta grav industria de reciclare a Europei și autonomia strategică a materiilor prime. Pe de altă parte, EuRIC salută decizia de a continua transporturile intra-UE de deșeuri pentru operațiuni de recuperare, sub rezerva unor proceduri mai puțin stricte, așa cum sunt prevăzute în cerințele generale de informații, cu privire la deșeurile aflate pe lista verde.

EuRIC își reiterează poziția de lungă durată de a facilita transporturile intra-UE de deșeuri în scopul recuperării materialelor, fără a restricționa accesul pe piețele internaționale. Această abordare este esențială pentru echilibrarea cererii și ofertei, menținând astfel competitivitatea industriei europene de reciclare și asigurând capacitatea acesteia de a furniza materiale circulare lanțurilor valorice circulare atât în ​​Europa, cât și la nivel global.

EuRIC va emite o declarație detaliată cu privire la prevederile acordului odată ce textul integral va deveni disponibil și va fi analizat în detaliu.

Read Previous

Industria de reciclare a plasticului la răscruce: Incertitudinea și schimbarea cererii în scădere

Read Next

PPWR, îmbunătățiri suplimentare pentru a promova circularitatea ambalajului