PPWR, îmbunătățiri suplimentare pentru a promova circularitatea ambalajului

Miniștrii mediului din UE au adoptat abordarea generală cu privire la propunerea de regulament al UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR). Deși EuRIC recunoaște progresul înregistrat în îmbunătățirea circularității ambalajelor, subliniem necesitatea unor pași suplimentari pentru a promova aceste eforturi în UE.

Poziția de negociere a Consiliului, menținerea propunerii Comisiei privind obiectivele de reducere a deșeurilor de ambalaje și permițând statelor membre să introducă propriile obiective mai ridicate de prevenire a deșeurilor, reprezintă un pas înainte. În ceea ce privește obiectivele de reutilizare pentru 2030 și 2040, EuRIC salută cu fermitate derogările pentru ambalajele din carton și subliniază faptul că ambalajele cu performanțe de circularitate ridicate ar trebui, de asemenea, exceptate de la obiectivele de reducere și reutilizare.

În ceea ce privește obiectivele privind conținutul de plastic reciclat, EuRIC salută menținerea obiectivelor pentru 2030 și 2040, dar solicită urgent o mai mare claritate cu privire la dispozițiile pentru bioplastice. Menținem o poziție puternică împotriva amestecării materiei prime din plastic bio cu ținte de conținut reciclat. Susținem în special decizia Consiliului de a preveni accesul prioritar la materiale reciclate pentru anumiți producători, salvând astfel echitatea pieței și competitivitatea industriei de reciclare.

Cu toate acestea, EuRIC regretă puternic eliminarea articolului 7 alineatul (6) privind ecomodularea bazată pe conținutul reciclat din ambalaje. Recunoașterea nivelurilor de conținut reciclat din ambalaje este esențială pentru creșterea reciclării deșeurilor de ambalaje în UE. Este imperativ ca această considerație să devină obligatorie în toată UE27, asigurând criterii armonizate în întreaga piață internă.

În cazul ambalajelor reciclabile, EuRIC regretă diminuarea definiției de reciclabilitate la scară, bazată pe rate de reciclare de 30-55%. În ceea ce privește Sistemul de depozit și returnare (DRS), deși apreciem flexibilitatea acordată statelor membre cu scutirea de 78% a ratei obligatorii de colectare, credem cu tărie în necesitatea stabilirii unor rate de colectare separate pentru toate materialele de ambalare pentru a crește colectarea.

Pe măsură ce ne apropiem de primul trilog din ianuarie 2024, EuRIC își reiterează angajamentul de a colabora îndeaproape cu toate părțile interesate pentru a se asigura că textul final nu numai că oferă toți factorii cheie pentru o economie circulară, ci abordează și preocupările cheie pentru industria de reciclare.

Read Previous

Negociatorii UE ajung la un acord privind transporturile de deșeuri; Reciclatorii evidențiază nevoia de a menține accesul la piețele globale

Read Next

EuRIC dezvăluie prioritățile UE de reciclare pentru 2024-2029