Datele actualizate până în 2017 certifică faptul că într-un an au fost produse 3.424.500 de tone de anvelope uzate, cu o creștere de 4% față de anul precedent.
Acesta este motivul pentru care problema eliminării corespunzătoare a anvelopelor uzate devine din ce în ce mai crucială în tratarea deșeurilor industriale. În timp ce în Italia, gestionarea acestor deșeuri speciale este reglementată de consorțiul Ecopneus, alte țări din întreaga lume nu sunt încă pregătite să le facă față. Adesea, anvelopele uzate sunt depozitate în depozitele de deșeuri, dar aceste zone de colectare a ELT sunt pline de insecte dăunătoare și riscă să răspândească boli și incendii greu de stins.
Din fericire, anvelopele uzate pot fi recuperate și utilizate la fabricarea de noi produse.
Concasorul TX1600, una dintre cele mai recente soluții propuse de Forrec, a fost creat cu scopul de a răspunde cerințelor specifice ale pieței, fără a neglija productivitatea, care nu trebuie să scadă niciodată sub 5 t / oră pentru ca tratamentul să fie durabil din punct de vedere economic.
Adevărata inovație este însă că tocătorul este echipat cu lame speciale „curate” pentru a depăși problema ruperii sârmei de oțel conținute în cauciucul anvelopei. Produsul derivat din mărunțirea cu acest tocător cu arbore dublu special are o calitate atât de mare încât este utilizat în cantități mari de fabricile de ciment drept combustibil, așa-numitul „combustibil derivat” din anvelope TDF.
Deși în multe zone geografice problema eliminării anvelopelor se dovedește încă un obstacol dificil de depășit, Forrec a demonstrat că soluțiile pot fi găsite și aplicate cu succes. O statie TX1600 a fost livrată unui client din Emiratele Arabe.