Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune privind materiile prime critice, lista materiilor prime critice din 2020 și un studiu de perspectivă asupra materiilor prime critice pentru tehnologii și sectoare strategice din perspectivele 2030 și 2050. Planul de acțiune analizează provocările actuale și viitoare și propune acțiuni pentru a reduce dependența Europei de țările terțe, diversificând oferta atât din surse primare, cât și secundare și îmbunătățind eficiența resurselor și circularitatea, promovând în același timp aprovizionarea responsabilă la nivel mondial. Acțiunile vor stimula tranziția noastră către o economie verde și digitală și, în același timp, vor consolida rezistența Europei și o autonomie strategică deschisă în tehnologiile cheie necesare pentru o astfel de tranziție. Lista materiilor prime critice a fost actualizată pentru a reflecta importanța economică modificată și provocările de aprovizionare pe baza aplicației lor industriale. Conține 30 de materii prime critice. Litiul, care este esențial pentru trecerea la e-mobilitate, a fost adăugat pentru prima dată pe listă.
Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru relații interinstituționale și previziune a spus:
”O aprovizionare sigură și durabilă de materii prime este o condiție prealabilă pentru o economie rezistentă. Numai pentru bateriile pentru mașini electronice și pentru stocarea energiei, Europa va avea nevoie, de exemplu, de până la 18 ori mai mult litiu până în 2030 și de până la 60 de ori mai mult până în 2050. După cum arată previziunea noastră, nu putem permite înlocuirea dependenței actuale de combustibili fosili cu dependență materii prime critice. Acest lucru a fost amplificat de întreruperile coronavirusului din lanțurile noastre de valoare strategice. Prin urmare, vom construi o alianță puternică pentru a trece colectiv de la dependență ridicată la aprovizionare diversificată, durabilă și responsabilă din punct de vedere social, circularitate și inovație ”.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a declarat: „O serie de materii prime sunt esențiale pentru ca Europa să conducă tranziția verde și digitală și să rămână primul continent industrial din lume. Nu ne putem permite să ne bazăm în totalitate pe țări terțe – pentru unele pământuri rare, chiar și pe o singură țară. Diversificând oferta din țări terțe și dezvoltând propria capacitate a UE de extracție, prelucrare, reciclare, rafinare și separare a pământurilor rare, putem deveni mai rezistenți și mai sustenabili. Punerea în aplicare a acțiunilor pe care le propunem astăzi va necesita un efort concertat din partea industriei, a societății civile, a regiunilor și a statelor membre. Îi încurajăm pe aceștia din urmă să includă investiții în materii prime critice în planurile lor naționale de recuperare. ”