Ziua mondială a mediului

In fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. Fiecare ediţie a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. Prin marcarea acestei zile, ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Anul acesta, tema Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază sărbătorirea biodiversităţii – „Celebrate Biodiversity”. În zilele noastre, când un milion de specii se află în pericol de dispariţie, este un moment foarte important pentru a atrage atenţia asupra biodiversităţii, indică site-ul www.unenvironment.org. Biodiversitatea descrie varietatea vieţii de pe Pământ. Ea cuprinde cele 8 milioane de specii de pe planetă – de la plante şi animale, până la ciuperci şi bacterii, ecosistemele care le adăpostesc, diversitatea genetică.

Alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem şi clima care face planeta noastră locuibilă – toate îşi au originea în natură. De exemplu, în fiecare an, plantele marine produc mai mult de jumătate din oxigenul din atmosferă, iar un copac ajuns la maturitate ne curăţă aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon şi eliberând în schimb oxigenul. În ciuda tuturor beneficiilor pe care ni le oferă natura, oamenii încă o maltratează, se arată pe site-ul www.un.org. Tema Zilei mondiale a mediului înconjurător din 2020 – biodiversitatea – reprezintă o preocupare care este deopotrivă urgentă şi existenţială. Evenimente recente, de la incendiile de pădure din Brazilia, SUA şi Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, şi în prezent la pandemia cu care se confruntă omenirea, demonstrează interdependenţa oamenilor şi legăturile cu natura în mijlocul căreia ei trăiesc.

Read Previous

Sisteme de sudare laser pentru Toyota Motor North America

Read Next

Constellium crește capacitatea sa de reciclare în Europa