Ce este sustenabilitatea și de ce este importanta?

Pic: Getty/ipopba

Conform Raportului Brundtland, termenul de sustenabilitate este definit ca fiind calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare și deci, se axează pe trei piloni: social, economic și ecologic. În secolul 21 însă, sustenabilitatea se referă la capacitatea biosferei și a civilizației umane de a coexista.

Romania s-a alăturat si ea liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din Septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care pentru prima data, vizează în egala măsură statele dezvoltate și pe cele aflate în curs de dezvoltare și isi propune printre alte obiective și eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, injustiției și protejarea planetei pana în 2030.

Obiectivele globale înscrise în Agenda 2030 a Națiunilor Unite sunt:

  1. Fara saracie
  2. Foamete „zero”
  3. Sanatate si bunăstare
  4. Educație de calitate
  5. Egalitate de gen
  6. Apa curata si sanitatie
  7. Energie curata si la prețuri accesibile
  8. Munca decenta și creștere economica
  9. Industrie, inovatie si infrastructura
  10. Inegalitati reduse
  11. Orașe și comunități durabile
  12. Consum si productie responsabilă
  13. Acțiune climatica
  14. Viața acvatică
  15. Viața terestra
  16. Pace, justitie si institutii eficiente
  17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor

In vederea implementării Agendei 2030, România pune accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și femeilor în politicile de dezvoltare, eradicarea sărăciei și evitarea excluziunii sociale.

Pentru mai multe informații în ceea ce privește Agenda 2030 și ce înseamnă aplicarea acesteia, accesați și Raportul The Future is now. Science for achieving sustainable development (Global sustainable Development Report 2019)

Sursa:
Ministerul Afacerilor Externe mae.ro
United Nations. Department of Economic and Social Affairs https://sdgs.un.org
Read Previous

Confederația industriilor europene de reciclare (EuRIC) salută acordul provizoriu privind legislația europeană privind clima

Read Next

Revolutia electrica