Regulile revizuite privind transportul deșeurilor amenință reciclarea în Europa

Parlamentul European a aprobat regulamentul revizuit privind transportul deșeurilor (WSR), un pas semnificativ către modernizarea regulilor de transport de deșeuri intra-UE. EuRIC, Confederația Europeană a Industrielor de Reciclare, salută obiectivul normelor revizuite, care vizează îmbunătățirea procedurilor digitale pentru a combate în mod eficient transporturile ilegale de deșeuri. Accentuându-se pe distincția între deșeuri și materiale non-deșeuri, EuRIC subliniază importanța facilitării transporturilor de deșeuri ca resurse valoroase, esențiale pentru promovarea unei piețe interne a UE pentru reciclare.

Cu toate acestea, EuRIC este profund îngrijorat de incertitudinea pe care noile reguli o creează pentru industriile de reciclare din Europa, deoarece restricțiile la export privind comerțul cu țările din afara UE nu reușesc să facă diferența între diferitele fluxuri, materiale și piețe. Hârtia recuperată și fierul vechi reciclat, de exemplu, sunt comercializate pe piețele globale ca mărfuri. Cu cererea insuficientă pentru aceste resurse din reciclare în Europa, nivelurile de reciclare și activitatea amenință să scadă în Europa.

În ceea ce privește deșeurile de plastic generate în Europa, EuRIC sprijină eforturile de îmbunătățire a gestionării eficiente a acestora. Cu toate acestea, interzicerea completă a exporturilor de plastic fără posibilități de desfacere în Europa dăunează grav reciclatorilor de plastic din UE și industriei interne de reciclare a plasticului.

Secretarul general al EuRIC, Emmanuel Katrakis, a declarat:
„Este nevoie urgentă de o politică coerentă a UE pentru a alinia obiectivele politicii de mediu, climatice și industriale la soluții durabile din punct de vedere economic și ecologic – o necesitate evidențiată și de discuțiile în curs de desfășurare în trilogul PPWR”.

Ambiguitatea din jurul normelor de export revizuite în temeiul WSR creează incertitudine în rândul actorilor de pe piață cu privire la punctele de desfacere pentru resursele reciclate. Având în vedere aprobarea acordului WSR de către colegislatori, EuRIC își menține angajamentul de a contribui activ la actele legislative care vizează promovarea reciclării și înlocuirea materiilor prime primare cu resurse reciclate în Europa și la nivel global.

Read Previous

VIITORUL ENERGIEI si TRANZITIA ENERGETICA

Read Next

TOMRA lansează automate de vânzare inversă „Linia de bază” pentru comercianții cu amănuntul care au început sistemele de returnare a depozitelor